Andersen

Dánia külbirtokai: Grönland és a Feröer-szigetek

 Forrás: utazom.com

Ennek a két szigetnek a felkeresése még csak tervező fázisban van ugyan a részemről, de az eddig hallottak & olvasottak alapján, megpróbálom őket “közelebb hozni”.

A célom megint csak nem az hogy túlszárnyaljam a wikipédiát, sőt inkább segítségül hívom.

Talán nem is gondolnánk, de Dánia a Föld legnagyobb szigetével, Grönlanddal és a Juh szigetekkel, azaz a Feröer-szigetekkel együtt alkotja a dán királyság teljes egységét.

Grönland 2009 míg a Feröer-szigetek már 1948 óta önmagukat kormányzó államok. (széles körű autonómia) Viszont egyikőjük sem tudna megállni a saját lábán Dánia gazdasági segítsége nélkül. Mindehhez képest mégis mindketten szeretnének egyszer teljesen függetlenek lenni.

Grönland:

Területe: 2.180.000 km2,  Népessége: 56.000 fő,  Nyelv: grönlandi & dán

Grönland majdnem 80%-át jég takarja. Mégis nyáron az idő enyhe a déli részeken. Az első emberek Kanadából érkeztek, ca. 5000 évvel ezelőtt, akik jegesmedve és rénszarvas vadászatból éltek. 1721-ben egy dán pap utazott a szigetre. Neki köszönhetően sok grönlandi vált kereszténnyé, továbbá megindult az áruforgalom Dánia és Grönland között.

100 évvel ezelőtt a halászat volt a legjelentősebb, de ma már sokan remélik hogy a turizmus vagy az olaj és gáz kitermelés erősíthet a gazdaságukon, ezáltal valóra váltva a régóta várt függetlenséget.

1973 és 1985 között részese volt az Európai Közösségnek, de egy 1982-es népszavazás után 1985. 01. 01.-én kilépett.

Feröer-szigetek:

Területe: 1.399 km2,  Népessége: 50.000 fő,  Nyelv: feröeri & dán

Egy középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti óceán északi részén. 18 tagja van. A klímája meglehetősen enyhe, annak ellenére hogy a messzi északon található. Elég sokat esik, de éppen ezért annyira zöld. 🙂

Az első emberek Írországból érkeztek a Feröer-szigetekre.

A gazdaságuk alapja a 19. század óta a halászat és a halfeldolgozás, de a juhtenyésztés és gyapjúfeldolgozás is komoly hagyományokkal rendelkezik.

Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak.

 

Grönland és a Feröer-szigetek is delegál 2-2 képviselőt a 179 tagú dán parlamentbe.

Emlékeztetőül, ANDERSEN a Facebookon is! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!